21 June 2010

Διάσπαση των ευαγγελικών στη Γαλλία

Όπως έγραψε στις 14 Ιουνίου η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", η ευαγγελική εκκλησία της Γαλλίας διασπάστηκε. Αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση σε εθνική βάση μιας "ζωντανής ευαγγελικής εκκλησίας", επειδή η παλιά "γαλλική ευαγγελική εκκλησία" καταρρέει, όπως λένε οι αποχωρήσαντες.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι ο μεγάλος όγκος των προτεσταντών της Γαλλίας (Ουγενότοι, ουσιαστικά καλβινιστές) άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα στα τέλη του 16ου αιώνα, ιδίως μετά τη μεγάλη σφαγή που οργάνωσαν σε βάρος τους οι καθολικοί το έτος 1572 (νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου). Κάποιο διάστημα σταθεροποιήθηκε η κατάσταση με το "έδικτο της Ναντ" του 1598, αλλά με την ανάκληση αυτού του συμφωνητικού σχεδόν έναν αιώνα μετά (1685), άρχισαν πάλι οι διώξεις που οδήγησαν σε νέα κύματα εξορίας των ευαγγελικών.

Με αυτή την αφορμή να προσθέσουμε ακόμα ότι η μαζική έξοδος των Ουγενότων που ήταν κυρίως τεχνίτες και βιοτέχνες, υποχώρησε η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία, ενώ ενισχύθηκε εκείνη στις γειτονικές προτεσταντικές χώρες, ιδίως στην Ολανδία και τη Γερμανία. Στη Γερμανία υπάρχουν ακόμα περιοχές της χώρας (Hessen, Βερολίνο), όπου οι οι περισσότεροι κάτοικοι, απόγονοι των Ουγενότων, έχουν γαλλικά επώνυμα και οι οποίοι ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για καθολικούς!

Εκτιμάται ότι στη Γαλλία υπήρχαν στις αρχές του 21ου αιώνα περίπου 1,3 εκατομμ. ευαγγελικοί, δηλαδή κάπου το 2,1% του πληθυσμού. Η νέα ομάδα που ονομάζεται "Conseil national des évangéliques de France" υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τα 2/3 των Γάλλων ευαγγελικών...

Κύριος λόγος της διάσπασης ήταν η "εκκοσμίκευση" της γαλλικής ευαγγελικής εκκλησίας, η οποία είχε τη φήμη ενός κεντροαριστερού πολιτικού κόμματος. Τώρα θα εντατικοποιηθεί η θεολογική δουλειά, δηλώνουν οι αποχωρήσαντες, έχουν εισαγάγει τον επαναβαπτισμό, αφού η βάπτιση βρεφών αποτελεί "απάτη και κοροϊδία" και θα επιστρέψουν, όπως λένε, "στο θεό". 

Θα αντιλαμβάνονται δε τα ιερά βιβλία επί λέξη και όχι συμβολικά. Δηλαδή πάνε πίσω στο Μεσαίωνα, αφού από το Διαφωτισμό και μετά καθιερώθηκε να θεωρούνται τα αντιφατικά ευαγγέλια ως "ποιητικές περιγραφές υπερβατικών γεγονότων". Έτσι, η νέα ομάδα βγαίνει στην καθολική εκκλησία της Γαλλίας από άκρα δεξιά, ενώ η παλιά βρισκόταν σίγουρα στα αριστερά της...