13 July 2010

Απογραφή και ματαιοδοξίες...

Αποφάσισε το κράτος να καταγράψει τους υπαλλήλους του και να ξέρει πόσους και με πόσα πληρώνει... Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια και να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια περίπου, μαζί με την απογραφή πληθυσμού. Τελικά ξεκίνησε τώρα, το έτος 2010. Βρέθηκαν λοιπόν αμέσως διάφοροι ματαιόδοξοι και συμπλεγματικοί, εδώ οι παπάδες και οι δικαστές, οι οποίοι δήλωσαν αντιρρήσεις. Οι πρώτοι ότι πολλοί παπάδες παίρνουν και δεύτερο μισθό από το κράτος (μπα;) ως δάσκαλοι ή ιεροψάλτες, οι δε δικαστικοί ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα οι αναφορές στο υπόδειγμα απογραφής, γιατί αυτοί δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ισόβιοι λειτουργοί - σπουδαία διαφορά ως προς τη μισθοδοσία. Και έβγαλαν από αυτά το συμπέρασμα ότι το κράτος σκοπεύει να ανατρέψει το Σύνταγμα, να τους εντάξει στο ΙΚΑ κ.ά., οπότε δεν συμμετέχουν στην απογραφή!

Φυσικά, ένα έντυπο απογραφής δεν επηρεάζει το Σύνταγμα, ούτε προδικάζει τον ασφαλιστικό φορέα, δεδομένου ότι εδώ δεν πρόκειται να αξιολογηθούν ο ασφαλιστικό φορέας, το έργο κάθε κλάδου και η σημασία του στην κοινωνία, αλλά μόνο πόσα και από πόσες πηγές παίρνει χρήμα καθένας διορισμένος. 


Το οπισθοδρομικό κράτος μας και οι εκπρόσωποί του θορυβήθηκαν όμως από την αντίδραση των δικαστικών και, αντί να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου, άρχισαν να υποχωρούν: Συμπλήρωσαν την αναφορά "Δημόσιοι Υπάλληλοι" με την περιγραφή "και Δικαστικοί Λειτουργοί". Που σημαίνει ότι πρόκειται για κράτος οπερέτα, στο οποίο κανείς δεν έχει αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα γι' αυτό που σκοπεύει να υλοποιήσει. Όλοι άγονται και φέρονται από τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις και τα σχόλια των ΜΜΕ.

Όταν διαπιστώνεις λοιπόν, ως πολίτης, με ποιο ευτελές κράτος έχεις να κάνεις, συνεχίζεις να το υποσκάπτεις, μήπως και προκύψει κανένα όφελος και για σένα, κάποιο κοινωνικό προβάδισμα, κανένα επιδοματάκι - και όλα εκείνα που μας οδήγησαν στη σημερινή παγκόσμια ξεφτίλα! Παίρνουν λοιπόν τώρα αμπάριζα οι καθηγητές των ΤΕΙ και διαμαρτύρονται, όπως έκαναν και οι δικαστές και εισαγγελείς. Εδώ το έγγραφο διαμαρτυρίας:
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Με έκπληξη διαπιστώσαμε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα τη ρύθμιση που αφορά το διαχωρισμό ενός μέρους του συνόλου των δημόσιων λειτουργών από το ευρύτερο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία πρέπει να εφαρμόζεται η ισοπολιτεία και η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων των δημόσιων λειτουργών τόσο στο θεσμικό, όσο και στο οικονομικό σκέλος.
Στη βάση αυτή σας καλούμε -για να αποτραπούν οι όποιες παρεξηγήσεις για μια συνεχή, ανεξήγητη και ίσως προκλητική μεταχείριση μερίδας των δημόσιων λειτουργών- να αντικαταστήσετε στο έντυπο απογραφής και στη Γ ΟΜΑΔΑ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΔ τη φράση «ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ» με τη φράση «ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ».
Μια τέτοια ρύθμιση θεωρούμε ότι τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή θέση και δεν επιτρέπει τη δημιουργία οποιασδήποτε παρεξήγησης, αφού κατά το άρθρο 16 $ 6 του Συντάγματος της Ελλάδος «Οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί». Σε διαφορετική περίπτωση η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ θα αναγκαστεί άμεσα και εντός της ημέρας να ζητήσει από τα μέλη της να απόσχουν από τη συμπλήρωση του Απογραφικού Δελτίου στην ιστοσελίδα της «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απογραφής Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο».
Όταν οι δικαστικοί χάνουν ακόμη και τη σοβαροφάνειά τους με τις παιδαριώδεις δικαιολογίες, στις οποίες καταφεύγουν, δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβει καθένας ότι, τουλάχιστον για τους προνομιούχους του κόσμου που ουσιαστικά τελείωσε, έχει σημάνει το σύνθημα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» (γράφει ο Στέφανος Κασιμάτης στη σημερινή Καθημερινή).

Δεν θα εκπλαγώ, αν βγουν επίσης δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί, φορτοεκφορτωτές και εκδοροσφαγείς, αλλά και πολλές άλλες συντεχνίες της ελληνικής κοινωνίας και διεκδικήσουν μια ιδιαίτερη ρύθμιση, έστω και συμβολικά στο έντυπο της απογραφής: "Οι γιατροί/φαρμακοποιοί να αναφερθούν ως θεραπευτικοί λειτουργοί" π.χ., για να διαφοροποιηθούν από τους άλλους και, εν όψει κάποιου νέου μισθολογίου, να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω...