25 August 2010

Άνοιξε δικό του μαγαζί!

Ο «θρησκευτικός ηγέτης» στη φωτογραφία που ακολουθεί είναι ο Βησσαρίων, γεννημένος το 1961! Φόρεσε ένα σεντόνι και δηλώνει «νέος Χριστός». Ο Ρώσος, πρώην αστυνομικός, τροχονόμος συγκεκριμένα, άφησε πίσω το αστυνομικό παρελθόν και το κοσμικό όνομά του Σεργκέι Τόροπ (δεν λέει να είσαι υιός θεού και να σε λένε Σεργκέι) και δημιούργησε το 1991 μία νέα θρησκεία, γωνιακό μαγαζί, την «Εκκλησία της τελευταίας Διαθήκης», με ανεξάρτητο ταμείο εισπράξεων (σέχτα, αίρεση που λένε οι δικοί μας!) Άλλο Παλαιά, άλλο Καινή και άλλο Τελευταία (και σύγχρονη) Διαθήκη, έτσι;

Τα μέλη της ομάδας και οι πιστοί που σπεύδουν από μακριά, κι από άλλες χώρες μάλιστα, για να επισκεφτούν το νέο Χριστό, συμμετέχουν στις ιεροτελεστίες που έχει επινοήσει ο υιός θεού και προσφέρουν τις περιουσίες τους υπέρ της κατασκευής της «Πόλης του Ήλιου», στους πρόποδες ενός βουνού όπου ζει ο ηγέτης τους. 




 


Η κρατική ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας υποστηρίζει πως σέχτες, όπως αυτή του Βησσαρίωνα, που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, καταστρέφουν την ηθική υγεία του έθνους και για το λόγο αυτό ζητεί την απαγόρευσή τους από το κράτος (συναλληλία γαρ!)

Ο λόγος που δημιουργούνται διαρκώς νέες θρησκείες για τη σωτηρία από κάθε πιθανό κίνδυνο, σχετίζεται ιστορικά με την ατμόσφαιρα κρίσης και διάλυσης που επικρατεί σε ορισμένες κοινωνίες, όπως τότε στο Ισραήλ υπό μακεδονική και ρωμαϊκή κατοχή ή στη Ρωσία μετά το 1990, υπό συνθήκες χρεοκοπίας και μετάβασης σε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

Δεν έχει και άδικο ο «Βησσαρίων»! Θα σκέφτηκε, οι άλλοι με τα αποκριάτικα που φοράνε, καλύτεροι είναι; Αναμασάνε ηθικολογίες που ποτέ δεν τηρούν οι ίδιοι και εισπράττουν χρήμα. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ!

Αν κάνει και θαύματα, θα γίνουμε οπαδοί του και θα του θέσουμε μερικά επείγοντα αιτήματα!