27 August 2010

Ολική η απαγόρευση του καπνίσματος

Η ολική απαγόρευση καπνίσματος «αυτή τη φορά» θα εφαρμοστεί καλύτερα, διαβεβαιώνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν υπάρξουν εξαιρέσεις στο μέτρο, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.


Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές έχουν τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εφαρμόσουν το νόμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους επόπτες δημόσιας υγείας, την δημοτική αστυνομία ακόμα και το λιμενικό.

Τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο, προκειμένου να δοθούν οι οδηγίες και η εγκύκλιος για την εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους εργασιακούς, καφέ, μπαρ κ.λπ. Θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., ώστε να συμμορφωθούν.

Από 1ης Σεπτεμβρίου καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου ή στην ταράτσα.

(Newsroom ΔΟΛ, 27/8/2010)
Η υπουργός αρχικά απαξίωσε τον προηγούμενο νόμο και έδωσε την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, όταν ανακοίνωσε -λίγο μετά την ανάληψη του υπουργείου-, ότι θα φτιάξει έναν "καλύτερο νόμο". Και ο δικός της νόμος δεν βελτιώνει τίποτα ιδιαίτερα, αλλά πάσχει στο ίδιο σημείο, όπως και όλοι οι προηγούμενοι: ποιος και πώς θα ελέγξει την εφαρμογή του!

Οι αστυφύλακες είναι σχεδόν όλοι καπνιστές και εντελώς ανίκανοι -με το χαμηλό πνευματικό επίπεδο που τους διακρίνει- να εκτιμήσουν την εκάστοτε συγκυρία. Οι ίδιοι οι πολίτες είναι εξ ίσου ακατάλληλοι, δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται την απαγόρευση ως σημείο αντιδικίας τους με το κράτος και όχι διαφορά που προκαλείται με τους συμπολίτες...

Πέρα απ' αυτά, ο νέος νόμος προβλέπει επίσης μεταβατικές περιόδους 8 μηνών, συν 1-2 έτη από τον προηγούμενο νόμο, συν 25-30 έτη από το νόμο Δοξιάδη κ.ο.κ. Θα περιμένουν να απαξιωθεί και ο νέος νόμος από τον επόμενο υπουργό ή το επόμενο κόμμα για να μην κάνουν τίποτα!

Εντωμεταξύ, ο καρκίνος του πνεύμονα θερίζει με ένα 98% των θυμάτων να προέρχονται από το χώρο των μακροχρόνια καπνιστών.