02 September 2010

Πάλι παίρνουν δημόσιο χρήμα...

και ετοιμάζουν τις λοβιτούρες της επόμενης δεκαετίας

(in.gr, 2/9/2010)

Μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας υπέγραψαν την Πέμπτη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με άρθρα του μνημονίου μεταξύ των στόχων της συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας εισοδηματικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Στη συμφωνία προβλέπεται η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση, με δράσεις όπως ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, η ενίσχυση σχεδίων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο επαγγελματικό περιβάλλον, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων αναβάθμιση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα και του ρόλου της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, η ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η ενίσχυση της οικογένειας με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών και τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.


Παράλληλα, περιλαμβάνονται και δράσεις όπως προγράμματα δωρεάν μετακίνησης και έκπτωσης στις υπεραστικές συγκοινωνίες, προγράμματα επιδότησης, κατασκηνωτικά προγράμματα και άλλα για άτομα με αναπηρίες.

Για την υλοποίηση των αποφάσεων συστήνεται κοινή επιτροπή εργασίας από εκπροσώπους των συμβαλλομένων για να προωθηθούν οι στόχοι του μνημονίου. Η επιτροπή αυτή θα προετοιμάσει το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί σε συνεδρίασή της μέσα στον Οκτώβριο και το σχέδιο αυτό θα προσαρτηθεί στο μνημόνιο.

Σημαντικό σταθμό στην πορεία του προνοιακού έργου της Αρχιεπισκοπής χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, ο Αρχιεπίσκοπος: «Σήμερα υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πατρίδα μας και χρειάζεται η συνεργασία πολλών φορέων αλλά κυρίως η συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αυτή η κοινή δράση είναι μια καλή στιγμή». Υπενθύμισε την παρουσία του αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία είχε σχολιαστεί τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας που υλοποιείται τώρα με την υπογραφή του μνημονίου.

Η υφυπουργός Υγείας Φ.Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ανάγκη να χτίσουμε, μια κοινωνία αλληλεγγύης, να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας τους μετανάστες, να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους, στα θύματα του τράφικινγκ, στους ανθρώπους με τις ψυχικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν και τον αποκλεισμό».