03 September 2010

Ζητούνται πιστοί...

(Ελευθεροτυπία, 27/8/2010)

Διχασμένοι ανάμεσα στην πίστη τους και το αίσθημά τους για Δικαιοσύνη, οι Βέλγοι πιστοί ζητούν από την καθολική Εκκλησία να «από-βαφτιστούν», σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Le Temps, ενώ στην Ιρλανδία παρατηρείται πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των χειροτονιών νέων ιερέων, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

Ενώ η Εκκλησία κατηγόρησε τους δικαστές και τους ανακριτές για "παρατυπίες" στις περιπτώσεις παιδοφιλίας όπου εμπλέκονται κληρικοί, οι πιστοί στο Βέλγιο αμφιταλαντεύονται για το εάν θα πρέπει να παραμείνουν ή όχι "μέλη" της Καθολικής Εκκλησίας.

"Εμβρόντητη" η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα. Όπως υποστηρίζει, οι έρευνες και οι συλλήψεις των Καθολικών κληρικών στο Βέλγιο, οι οποίοι κατηγορούνται για παιδεραστία, δεν έγιναν όπως ορίζει ο Νόμος και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα στοιχεία που συγκροτούν τη δικογραφία.

Τα θύματα παιδεραστίας στο Βέλγιο ξεπερνούν τα 475, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας δεν δείχνει θορυβημένος, καθώς υποστηρίζει πως πρόκειται για συνωμοσία με στόχο την πίστη των χριστιανών.

Υπάρχουν, όμως, και κατώτεροι κληρικοί, οι οποίοι συμμερίζονται την αποστροφή που αισθάνεται η βελγική κοινή γνώμη και καταγγέλλουν τα περιστατικά παιδοφιλίας, ζητώντας, μάλιστα, να διεξαχθεί και παράλληλη κοινοβουλευτική ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να "λάμψει η αλήθεια".

Εν τω μεταξύ, στην Ιρλανδία ο αριθμός των νέων χειροτονιών νέων ιερέων έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που "προκαλεί ανησυχία" στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Ο αριθμός, μάλιστα, είναι για πρώτη φορά στην ιστορία χαμηλότερος από εκείνον στην Αγγλία και την Ουαλία, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Η Ιρλανδία μέχρι σήμερα "εξήγαγε" Καθολικούς ιερείς σε πρώτη φάση στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. "Εάν η Ιρλανδία δεν βρει ένα τρόπο για να ξεκινήσει τη στρατολόγηση νέων ανδρών, ο αριθμός των ιερέων αναμένεται να μειωθεί από τις 4.700 στους 1,500 έως το 2028", επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Παρόμοιες "ελλείψεις" παρατηρούνται και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην παραδοσιακά καθολική Πολωνία.
Πόσα γερόντια θα μείνουν στο τέλος να ελπίζουν στα παραμύθια από τη Μέση Ανατολή; Ελάχιστα και τα πιο αμόρφωτα στην κοινωνία. Ουσιαστικά βλέπουμε σ' αυτά τα γεγονότα την εξέλιξη στην Ελλάδα μέχρι το 2050...