09 September 2010

Διώξεις για φοροδιαφυγή

Σε εξονυχιστικούς ελέγχους για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» θα υποβάλλονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 120.000 ευρώ, που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Επίσης, φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων πάνω από 15.000 ευρώ. 

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που εστάλη την Τετάρτη στις εφορίες, στα ελεγκτικά κέντρα και στο ΣΔΟΕ. 

Βάσει αυτής, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ελέγχονται εξονυχιστικά για ξέπλυμα χρήματος και εφόσον προκύπτει κάτι τέτοιο θα τους επιβάλλεται άρση του τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, καθώς και ποινές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι παραβάσεις οι οποίες θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι: 

  • η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ)
  • η μη καταβολή στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ
  • η παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ
  • η μη απόδοση στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
  • η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση
  • η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως αξίας
  • τα αδικήματα λαθρεμπορίας.
Από αυτές τις ρυθμίσεις εξαιρούνται υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι, γιατί -λέει- αυτοί υποβάλλον πόθεν έσχες και ελέγχονται από το λαό! Προφανέστατα, ετοιμάζουν τις λοβιτούρες της επόμενης δεκαετίας!