23 January 2011

Δεν ήξερε, δεν κατάλαβε, δεν ήθελε...


«Μπορείς να στηριχθείς πάνω μας, μου είπε και με έπεισε να ξεκινήσουμε τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ», αυτό είναι λίγο ως πολύ το νόημα των όσων είπε χθες ο Τόνι Μπλερ στην κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε πως δέχθηκε αρχικά μεγάλες πιέσεις να συνδράμει τις ΗΠΑ στον πόλεμο αλλά στη συνέχεια δέχθηκε προσωπικές διαβεβαιώσεις που τον έπεισαν να αποσύρει κάθε επιφύλαξη.

«Ανεξαρτήτως των πολιτικών επιπτώσεων, αν νομίζεις πως αυτό είναι το σωστό, θα είμαι μαζί σου και δεν θα υπαναχωρήσω αν συναντήσουμε εμπόδια, όμως αυτές είναι οι δυσκολίες και μέσω του ΟΗΕ είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ, πως έδωσε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ να καταλάβει για να λάβει στη συνέχεια την προσωπική εγγύησή του.

Ωστόσο, την εξεταστική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για το θέμα, έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τις θέσεις που είχε διατυπώσει τον Ιούλιο του 2002 ο Τόνι Μπλερ προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους αλλά και προς τον τότε αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Είναι προφανές, τον βρήκαν μικρό και τον αποπλάνησαν... Τώρα ζητάει παρθενορραφή για να επανέλθει άμεμπτος στην κοινωνία! Μωρέ ρίξτε τον πολεμοκάπηλο αληταρά στη φυλακή και θα βρει εκεί την επιφοίτηση που ψάχνει, μπορεί να αλλάξει πάλι θρήσκευμα!