18 April 2011

Μερικά σπάνια φυσικά φαινόμενα


Στο εθνικό πάρκο Yellowstone υπάρχει ένας θερμοπίδακας που ονομάζεται Old Faithfull λόγω της συνέπειάς του να εκρήγνυται τακτικά εκτοξεύοντας ζεματιστό νερό. Σχεδόν κάθε μία ώρα εκτοξεύονται πάνω από 150.000 λίτρα καυτού νερού στον αέρα, ψηλότερα από 30 μέτρα, πριν πέσουν σε παρακείμενο ποταμό. Από το 1870 που ανακαλύφθηκε ο θερμοπίδακας έχουν καταγραφεί περισσότερες από 30.000 εκρήξεις.


Το απολιθωμένο δάσος της Αριζόνα, είναι όμοιο με εκείνο στη Λέσβο, και βρίσκεται βαθιά μέσα στα αφιλόξενα μέρη της ερήμου. Τα απολιθωμένα δέντρα είναι κυρίως Araucarioxylon arizonicum, ένα αρχαίο είδος κωνοφόρου, που έχουν μεταλλοποιηθεί σε χαλκηδόνιο και χαλαζία. Μόριο με μόριο το ξύλο αντικαθίσταται από την πέτρα, κυρίως πυριτία, αλλά τα ίχνη στοιχείων όπως το σίδηρο και το θειάφι, προσφέρουν το χαρακτηριστικό ιρίδισμα και χρώμα.


Το γιγαντιαίο βασάλτινο πλέγμα που φαίνεται στη φωτογραφία, είναι ένα φυσικό μνημείο της Ιρλανδίας. Εξαπλώνεται μέσα στη θάλασσα και αποτελείται από 38.000 πέτρινους κίονες που έχουν δημιουργηθεί από το γρήγορο πάγωμα της λάβας μετά από κάποια ηφαιστειακή έκρηξη, η οποία συνέβη πριν από περισσότερα από 60 εκατομμύρια χρόνια. Εννοείται ότι παλιά, όταν δεν υπήρχε δυνατότητα επιστημονικών εξηγήσεων, είχε δημιουργηθεί ένας μύθος για το συγκεκριμένο σύμπλεγμα. Ο ήρωας Φιον ΜακΚαμχέι δημιούργησε το σύμπλεγμα πετώντας μεγάλα κομμάτια μίας βουνοπλαγιάς με στόχο τη δημιουργία πέτρινου διαδρόμου για να φτάσει στην αγαπημένη του στο νησί Στάφα (Εβρίδες), κατά μια άλλη εκδοχή να φτάσει μέχρι τη Σκωτία και να παλέψει με τον ντόπιο κολοσσό, Μπέναντονερ.



Με εξαίρεση τους μύκητες και τους οργανισμούς που δημιουργούν αποικίες όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, η περίφημη Γιγάντια Σεκόγια («sequoiadendron giganteum» ή αλλιώς «Wellingtonia») είναι το γηραιότερο ζωντανό πράγμα που υπάρχει στον πλανήτη μας. Υπολογίζεται πως είναι ηλικίας μεταξύ 23 και 27 αιώνων, με τον κορμό του μόνο να υπολογίζεται πως περιέχει 1.472 κυβικά μέτρα ξύλου. Σχεδόν 84 μέτρα ψηλό, έχει 11 μέτρα διάμετρο στη βάση του, ενώ η κορώνα του εκτείνεται σε μεγαλύτερη από 32 μέτρα απ' άκρη σ' άκρη. Το 2006 έχασε ένα κλαδί και όταν αυτό έπεσε στο έδαφος, μετρήθηκε πως είχε διάμετρο δύο μέτρα ενώ το μήκος του ήταν 30 μέτρα.