22 April 2011

Αθώοι για ομαδικό βιασμό στο Πακιστάν

in.gr, 21/4/2011


Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Πακιστάν αθώωσε 13 άνδρες που είχαν καταδικαστεί για το ομαδικό βιασμό γυναίκας στο Πακιστάν τον οποίο αποφάσισε φυλετικό συμβούλιο. Οι πέντε από αυτούς πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα, διέταξε το Δικαστήριο ενώ έκρινε ορθή απόφαση που αθώωνε άλλους λόγω έλλειψης στοιχείων. Επιπλέον, το Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση που είχε λάβει κατώτερο δικαστήριο το οποίο μετέτρεψε για έναν άνδρα την ποινή του θανάτου σε ισόβια.

Η υπόθεση της Μουχτάρ Μάι ήρθε στο φως όταν έγινε γνωστό ότι βιάστηκε επειδή ο αδελφός της, που ήταν τότε 12 ετών, υποτίθεται ότι είχε σχέση με γυναίκα από τη φυλή Μαστόι. Για να «ξεπλυθεί η ντροπή» από αυτή την υποτιθέμενη σχέση, άνδρες από τη φυλή τη βίασαν. Όπως δήλωσε αργότερα η ίδια, η Αστυνομία δεν μπήκε καν στο κόπο να καταγράψει σωστά την κατάθεσή της.

Η Μάι είχε κατηγορήσει 14 άνδρες ότι συμμετείχαν στο βιασμό της· το 2002 δικαστήριο καταδίκασε έξι από αυτούς σε θάνατο, ενώ αθώωσε τους άλλους επικαλούμενο έλλειψη στοιχείων.

Ωστόσο κατά την εκδίκαση της έφεσης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λαχώρης όχι μόνον επικύρωσε τις οκτώ αθωωτικές αποφάσεις, αλλά και ανέτρεψε πέντε από τις έξι καταδίκες. Η Μάι προσέφυγε το 2005 στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο τελικά απέρριψε την προσφυγή της.

Παρά τα όσα υπέστη, η Μάι έχει αρχίσει από τότε αγώνα για την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων γυναικών στη χώρα της, μιλώντας δημόσια για τη δοκιμασία που υπέστη και προσφεύγοντας στο δικαστήριο εναντίον των βιαστών της. Δηλώνει τώρα ότι φοβάται για τη ζωή της και μιλά για απειλές σε βάρος της ίδιας και της οικογένειας της. Προσθέτει ότι έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη και τους θεσμούς.

Σήμερα έχει σχολείο θηλέων στο χωριό της.