04 May 2011

Το «άγιο φως»

Ελευθεροτυπία, 3/5/2010

Έφθασε και φέτος με ειδική πτήση της Ολυμπιακής. Η τηλεόραση μας έδειξε την τελετή της αφής στα Ιεροσόλυμα, όπου οι πιστοί με δεσμίδες κεριών διαγκωνίζονταν για ν' ανάψουν. Κι εδώ το υποδέχτηκαν με τιμές αρχηγού κράτους. Η μπάντα παιανίζει, οι τσολιάδες σε χαιρετισμό, ο κόσμος σε συνωστισμό με τις λαμπάδες προτεταμένες.

Ο ιστορικός της Λήμνου Αργ. Μοσχίδης, αναφέρει τη γιορτή των Ηφαιστείων, όπως την περιγράφει ο Φλάβιος Φιλόστρατος:
«Κατά ταύτην, τελουμένην κατ' έτος, εσβέννυτο επί της νήσου παν πυρ και επέμπετο εις Δήλον Ιερά ναύς (φαίνεται ότι Ιερουσαλήμ της Ελλάδος ήταν τότε η Δήλος) ίνα κομίσει νέον τοιούτον αγνόν εκ της εστίας της ιεράς εκείνης νήσου. Κατά το διάστημα δε τούτο, οι κάτοικοι προσέφερον εναγίσματα και θυσίες.

Αν το πλοίον επανήρχετο προ της ενάτης ημέρας δεν ηδύνατο να προσεγγίσει, αλλά υποχρεούτο να παραπλέει μέχρις ου όσιον το εισπλεύσαι γένηται. Μετά δε την προσόρμισιν διενέμετο το πυρ εις τας εμπύρους τέχνας και εις την άλλην δίαιτα και ήρχιζε του λοιπού νέος βίος».
Αυτά λέει ο Φιλόστρατος και η ομοιότητα των δύο τελετών είναι ολοφάνερη».

Αλεξάνδρα Καραβία-Λαμπαδαρίδου
Συντ. συμβολαιογράφος,
Αγία Παρασκευή


Η διαφορά μεταξύ Αρχαιότητας και του σήμερα είναι ότι, τότε δεν είχαν επιστημονικές γνώσεις και μπορούσαν να ισχυρίζονται διάφορα, για να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα. Σήμερα υπάρχει η επιστήμη, υπάρχει και το πείραμα και αναγκάζονται οι παπάδες να προσθέτουν ψευδείς ισχυρισμούς, π.χ. ότι κρατάει τα αναμμένα κεριά 2 λεπτά κοντά στο δέρμα του...