18 June 2011

Απομακρύνονται από την εκκλησία

Μειώνονται οι γάμοι και οι βαφτίσεις


Newsbeast, 16/6/2011

Σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με τους κατοίκους της Ρώμης αφήνουν να διαφανούν τα τελευταία στοιχεία για τους γάμους και τις βαπτίσεις στην ιταλική πρωτεύουσα.

Το 1990, οι βαπτίσεις αντιστοιχούσαν στο 85% των γεννήσεων, το 2000 μειώθηκαν στο 80% και το 2010, παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση, στο 55%. Σε ό,τι αφορά τους γάμους σε λίγο καιρό οι μη θρησκευτικές τελετές μπορεί να ξεπεράσουν το 50% του συνόλου. Πέρσι, οι πολιτικοί γάμοι ήταν 4.478 και οι θρησκευτικοί 5.078. Μέσα σε 20 χρόνια η συρρίκνωση των τελετών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας άγγιξε σχεδόν το 40%.

Σύμφωνα με σχολιαστές, οι ιταλοί νέοι, θεωρούν ότι ο γάμος δεν είναι πλέον ένας μόνιμος και ακλόνητος θεσμός και σε αυτό συνέβαλλαν η διεθνής οικονομική κρίση, η αύξηση της εποχικής εργασίας και το υψηλό κόστος των ενοικίων, ακόμη και των μικρών διαμερισμάτων.

Η εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» αναφέρει ότι υψηλά ιστάμενοι στο Βατικανό ανησυχούν έντονα για την όλη κατάσταση, αν και δεν θέλουν να προφέρουν την λέξη «κρίση». Για την επόμενη διετία, οι 336 εκκλησίες της Ρώμης θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθειες για μια πιο αποτελεσματική διάδοση της πίστεως, λένε, ενώ ο ίδιος ο πάπας Βενέδικτος υπογραμμίζει ότι «όλα πρέπει να ξαναρχίσουν από την κήρυξη του Ευαγγελίου, που να βασίζεται στον ορθολογικό του χαρακτήρα, αλλά και στην μεγάλη του ισχύ, η οποία ξεπερνά τα όρια του ορθολογισμού».
Σημειώνω τον "ορθολογικό χαρακτήρα του ευαγγελίου" (καταραμένος ορθολογισμός που έλεγε και ο μακαρίτης Χριστόδουλος!), αλλά και την ισχύ του (;) που "ξεπερνά τον ορθολογισμό"! Άρα, λέω εγώ, αφού θα λύσουμε με τη μεγάλη ισχύ διατροφικά, ιαματικά, οικονομικά, ερωτικά, αθλητικά, καλλιτεχνικά και άλλα προβλήματα, τι τον χρειαζόμαστε τον ορθολογισμό;