27 June 2011

Και με την επιστήμη και με τον θεούλη

Δέηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιµου σε 44 εκκλησίες και... ένα κανάλι


Ρεπορτάζ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΕΡΕΙΔΗ, ΤΑ ΝΕΑ, 23/6/2011


Στην αρχή, όλα ήταν ήρεµα και υποτονικά στην εκποµπή «Καληµέρα σας», χθες το πρωί, στο Alter: ο Γιώργος Αυτιάς συντόνιζε συζήτηση για την οικονοµική κρίση µεκαλεσµένους τον επί τιµή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτη Γεννηµατά, και τον καθηγητή Οικονοµικής Θεωρίας και Πολιτικής Οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, Γιάννη Βαρουφάκη. Αλλά το πράγµα µόλις ξεκινούσε...

Ξαφνικά, ο παρουσιαστής διέκοψε διότι, όπως είπε, υπήρχε «σηµαντικό θέµα» και συνδέθηκε µε τη Θεσσαλονίκη. Σε «παράθυρο» έβγαλε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιµο, όπως είχε κάνει και τη ∆ευτέρα άλλωστε. Του ζήτησε να ενηµερώσει για το τι συνέβη την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Και ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι έγινε δέηση στις εκκλησίες, πάνω σε κείµενο που είχε συγγράψει ο ίδιος, για να σωθεί η ελληνική οικονοµία: "Ενώπιον της µεγαλωσύνης Σου και της παγγνωσίας Σου, Κύριε ο Θεός ηµών, οµολογούµεν ότι εσφάλαµεν ως Κράτος και ως λαός κατά την διαχείρισιν των εµπιστευθεισών ηµίν οικονοµικών και χρηµατικών ευεργεσιών... Αλλ' επί Γης, Κύριε, ουδείς τέλειος και ουδείς αναµάρτητος. ∆ιό προσερχόµενοι νυν ενώπιόν Σου, Κύριε, εκζητούµεν το έλεός Σου και παρακαλούµεν, όπως στηρίξης πάντας ηµάς, τους τε κυβερνώντας και τον δεινώς δοκιµαζόµενον λαόν, ώστε να φανώµεν άξιοι των αγίων και ηρωικών ηµών προγόνων..."


Αφού διάβασε τη δέηση, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο µεγάλων διαστάσεων άγαλµα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατασκεύασαν στα Σκόπια, και µε παρότρυνση του παρουσιαστή να σχολιάσει τον ανασχηµατισµό και την αναβάθµιση Βενιζέλου, ο παναγιώτατος εξέφρασε τα ειλικρινή χριστιανικά αισθήµατά του για τον αντιπρόεδρο και «τσάρο» της οικονοµίας και τόνισε: «Έχω πάρα πολύ µεγάλη εµπιστοσύνη στις ικανότητες του κ. Βενιζέλου, αλλά και στην όλη του ιδεολογία και δοµή για τα πράγµατα της πατρίδας, ώστε νοµίζω ότι µπορούµε να έχουµε κάποιες καλύτερες ελπίδες για τα πράγµατα απ’ ό,τι πριν». Κάπου εκεί ο παρουσιαστής ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και έκοψε τη σύνδεση µε τη Θεσσαλονίκη.
Εγώ αναρωτιέμαι, ο Γεννηματάς και ο Βαρουφάκης γιατί δεν σηκώθηκαν να φύγουν από την εκπομπή; Αφού μπαίνουν σε ενέργεια τα μεγάλα μαγικά κόλπα, τι χρειαζόμαστε τις οικονομικές επιστήμες, οι οποίες δεν είναι ικανές να ανατρέψουν τα πράγματα, ενώ μια παράκληση (κλάψα επαιτείας, στην πραγματικότητα, σ' ένα αδιευκρίνιστο θεό)  του κ. Άνθιμου δίνει άλλες προοπτικές επιτυχίας!