05 July 2011

Ιρανικό Internet με «θεϊκή» επίβλεψη

Το κλειστό «εθνικό Διαδίκτυο» του Ιράν θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικοινωνιών της χώρας.

Ο Ρεζά Τακιπούρ ανέφερε στο επίσημο πρακτορείο IRNA ότι το ιρανικό Διαδίκτυο θα παρέχει αρχικά ευρυζωνικές συνδέσεις των 8 Mbps για τους οικιακούς χρήστες. Οι ταχύτητες προγραμματίζονται να αυξηθούν τελικά στα 20 Mbs.

Tο ιρανικό «εθνικό Internet» είναι ένα κλειστό δίκτυο που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε για να αυξήσει τις ταχύτητες πρόσβασης και να μειωθούν οι τιμές.

Δεδομένου όμως ότι η Τεχεράνη ασκεί εκτεταμένη λογοκρισία στον Παγκόσμιο Ιστό, πολλοί υποψιάζονται ότι απώτερος στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών.

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το εθνικό δίκτυο θα λειτουργεί παράλληλα με το Διαδίκτυο μέχρι τελικά να το υποκαταστήσει πλήρως για τους πολίτες, το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Στις αρχές του 2012, εξάλλου, το Ιράν σχεδιάζει εξάλλου να λανσάρει τη δική του του μηχανή αναζήτησης. Το όνομά της, "Ya Haq", σημαίνει «καλώντας τον Θεό», η προφορά του όμως παραπέμπει στο "Yahoo".

Newsroom ΔΟΛ, 5/7/2011
Αργά ή γρήγορα θα τους τσακίσει η τεχνολογία, όποια οπισθοδρομικά κόλπα κι αν σκαρφιστούν...