16 October 2011

«Αγαπητή κυρία Αγκελα Μέρκελ...»

Επιστολές προς Γερμανίδα καγκελάριο και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από Ελληνες που θέλουν να εξηγήσουν τα αίτια της κακοδαιμονίας μας

του Τάσου Τελλογλου, Καθημερινή, 16/10/20111


«Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στην Ελλάδα που να θυμίζει δυτικοευρωπαϊκή χώρα…». Ο άνθρωπος που έγραψε την παραπάνω φράση με αποδέκτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ -το γράμμα εστάλη πριν από ένα μήνα - δεν είναι κάποιος από τους υπαλλήλους που συνοδεύουν τους επικεφαλής της τρόικας ή την Task Force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Την επιστολή με το περίσσευμα οργής συνέταξε ο Βολιώτης διαφημιστής, κ. Θάνος Τζήμερος, που δεν «βλέπει φως» και αποφάσισε να απευθυνθεί στους... «έξω». «Χωρίς τη βοήθειά τους», λέει, «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».

Οταν τον συναντήσαμε, ο 50χρονος επαγγελματίας μιλούσε με πολύ σκληρά λόγια για την Ελλάδα και το σύστημά της «το κλεπτοκρατικό».

Ανθρωπος χαμηλών τόνων με επιδόσεις στην κλασική κιθάρα και μία σύντομη καριέρα στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του '80, αποφάσισε να απευθυνθεί στην κ. Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν απελπίστηκε από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό και «το κράτος που αποτελείται από πρώην αφισοκολλητές των δύο κομμάτων», όπως γράφει. «Τι θα κάνατε εσείς», συνεχίζει, «αν ακούγατε τον εφοριακό που ήρθε στην επιχείρησή σας για έλεγχο και τα βρήκε όλα άψογα, να σας λέει ότι είναι αδύνατον να γυρίσει στην εφορία με «άδεια χέρια» και ότι πρέπει οπωσδήποτε να γράψει πρόστιμο και να πάρει κι αυτός τη μίζα του;». Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Τζήμερος παραδέχεται ότι και οι υπάλληλοι που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά είναι παγιδευμένοι σε ένα σύστημα με ασαφείς κανόνες, ενώ εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία δεν είναι σε θέση να τη σώσουν.

Ο ίδιος υποστηρίζει στην κ. Μέρκελ ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά ο στόχος τους είναι να καταλάβουν την εξουσία προκειμένου να διαμοιράσουν τα ιμάτιά της ως «λάφυρο» στους «πελάτες» - αυτούς που ωθεί το ίδιο το κράτος στη φοροδιαφυγή. «Κι όμως το να πιαστούν τουλάχιστον οι κραυγαλέες περιπτώσεις (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνδικαλιστές) είναι πολύ απλό: Αρκεί η διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Γιατί δεν το κάνει καμιά κυβέρνηση;»... ρωτά την κ. Μέρκελ.

Πάντως, δεν αρνείται ότι «λίγο-πολύ όλοι έχουμε ευθύνες για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, αλλά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες», λέει στην «Κ». «Αν οι πολιτικοί επιθυμούσαν να καθαρίσουν την αυλή τους θα έπρεπε να ζητήσουν να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα περιουσιακά στοιχεία των δικών τους που έβαζαν υπογραφές σε μεγάλες συμβάσεις και προγράμματα».

«Εξοχωτάτη», καταλήγει η προς Μέρκελ επιστολή «εμείς οι σκεπτόμενοι και αξιοπρεπείς Ελληνες είμαστε ευγνώμονες που εξακολουθείτε να μας στηρίζετε. Αλλά για να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε το χρέος που συσσώρευσαν η ανικανότητα και οι μίζες των πολιτικών, σας παρακαλούμε: υποχρεώστε τους να αλλάξουν το κράτος-τέρας που δημιούργησαν. Να καταργήσουν τη μονιμότητα της κομματικής πελατείας, που έχουν διορίσει με απίστευτους μισθούς και προνόμια (θα γνωρίζετε, υποθέτω, το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης» που έπαιρνε όποιος πήγαινε στην ώρα του στη δουλειά του!). Μην τους δώσετε ούτε ένα ευρώ παραπάνω χωρίς αυτή την προϋπόθεση…».