01 November 2011

Επιβιωτική κουτοπονηριά

του Γιάννη Τριάντη, Ελευθεροτυπία, 1/11/2011

Οι βαρυποινίτες δεν έχουν επιλογές. Το υπαρξιακό άγχος τούς κάνει να μηχανεύονται τα πάντα μπας και σωθούν. Δεν υπολογίζουν τίποτε!
Και όταν βρίσκουν κάτι που παρέχει έστω και ελάχιστες πιθανότητες σωτηρίας, καταφεύγουν σ' αυτό χωρίς πολλή σκέψη. Οπως πιάνονται από τα κλαδιά παραπλέοντος δέντρου εκείνοι που κινδυνεύουν να πνιγούν στα νερά θολού ποταμού... Ετσι και ο πρωθυπουργός με το Δημοψήφισμα.

Η κοινωνία στα κεραμίδια, ο... θρίαμβος των Βρυξελλών προβληματικός και οι δημοσκοπήσεις θανατηφόρες. Πού αλλού να ποντάρει; Είναι ο μόνος δρόμος που του δίνει ελπίδες για κάποια παράταση της ετοιμόρροπης πολιτικής παρουσίας του. Είναι ο μόνος τρόπος να εκβιάσει ωμά την κοινωνία και ενδεχομένως να αποσπάσει ένα επιβιωτικό «ναι». Κατ' ουσίαν πρόκειται για επιβιωτική κουτοπονηριά, που δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει μπούμερανγκ.


Ομως δεν είχε άλλες επιλογές. Η πονηρή πρόταση για συγκυβέρνηση, που θα τον διατηρούσε στο προσκήνιο έστω και «μισακά», δεν ευδοκίμησε. Οσο για εκλογές, ούτε λόγος. Ξέρει από τώρα τη μοίρα του. Τουλάχιστον με το Δημοψήφισμα έχει κάποιες ελπίδες να μπερδέψει κάπως την κοινωνία και να την καταστήσει συνένοχη. Με ωμό, χυδαίο εκβιασμό.

Τώρα, τα περί σεβασμού στον λαϊκό παράγοντα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Και επινοήσεις της κακιάς ώρας. Αν ήθελε τη λαϊκή ετυμηγορία, θα κατέφευγε σε εκλογές. Τελεία και παύλα... Το πρόσφατο γκάλοπ της «Κάπα Research», στο «Βήμα», έδειξε λαϊκό «Οχι» στη Συμφωνία (ποσοστό 44% η άρνηση και 14,9% «μάλλον αρνητικά»). Ωστόσο, υπάρχει ένα συνολικό ποσοστό, περίπου 36% (θετικά/μάλλον θετικά), που αποτελεί σοβαρό υπόβαθρο. Αν ληφθεί υπ' όψιν ότι η έρευνα δεν έγινε υπό συνθήκες αδυσώπητης προπαγάνδας και στυγνών διλημμάτων, όπως αυτά που αναμένονται, τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστεί πανωλεθρία ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη και η επικράτηση του «Οχι», με σχετικά μικρή διαφορά, θα θεωρηθεί επιβιωτική. Και πάντως, όχι καταστροφική για την κυβέρνηση... Πιθανώς, αυτά έλαβαν υπ' όψιν οι κυβερνώντες, ποντάροντας κατά το σύνηθες στο χυδαία εγκλωβιστικό στοιχείο του εκβιασμού. Αλλά εκείνα που δεν σκέφτηκαν -ή μάλλον: αδιαφόρησαν πλήρως- είναι πολλά. Και κρίσιμα.

Ζητήματα, εξόχως σοβαρά, που μπορούν να δημιουργήσουν αξεπέραστες επιπλοκές. Πάντως, στην κατάσταση που βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου, δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει ακόμη και το «Οχι». Και να το παρουσιάσει... ηρωικά στην Ευρώπη ως διαπραγματευτικό χαρτί!