30 November 2011

Ερωτήσεις και δηλώσεις για το πολιτικό χρήμα

Ελεύθερη Ζώνη, 30/11/2011


Από τα σύννεφα έχει πάλι πέσει το πολιτικό σύστημα με αφορμή τις καταγγελίες του Ελληνοελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες.

Για το θέμα έκανε χθες δήλωση ο υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος, λέγοντας πως «παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος, ίσως από συνήθεια, ζητά να γίνει κάτι που τώρα, μετά από δεκαετίες, γίνεται» και προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στη δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με τη μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει, έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ερώτηση βουλευτών Ν.Δ.

Τη διερεύνηση των ισχυρισμών του κ. Ζησιάδη ζήτησαν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές της Ν.Δ., Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, να αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για την εξακρίβωση των ονομάτων, καθώς ο κ. Ελβετός βουλευτής σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε πως «οι πιο πολλοί (Έλληνες) βουλευτές, Δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ έχουν, πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία».

Οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν, επίσης, ότι από τις καταγγελίες του κ. Ζησιάδη προκύπτει σαφώς πως, από το 2005 έως σήμερα, οι αρμόδιες ελβετικές αρχές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση σύναψη σύμβασης για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, αλλά μέχρι πρότινος δεν υπήρξε ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να διαπιστωθεί και να καταλογιστεί σε κάθε υπεύθυνο η ζημία που έχει προκύψει από το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας της ολιγωρίας αξιοποίησης της ελβετικής πρότασης.

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, επικοινώνησε με τον Ελβετό βουλευτή, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους.

Δήλωση Καρχιμάκη

Χθες, τη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, καλώντας την κυβέρνηση να υποβάλει ειδικό αίτημα ώστε να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων των βουλευτών με πιθανούς λογαριασμούς τους σε τράπεζες της Συνομοσπονδίας.

«Στο πλαίσιο συμφωνίας που δρομολόγησε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις Ελβετικές Αρχές προκειμένου να εισπραχθούν διαφεύγοντες φόροι πολλών ετών από ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, είναι επιτακτικό να υπάρξει, πέραν της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί, υποβολή ειδικού αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της χώρας αυτής», δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης, υπογραμμίζοντας πως «είναι ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο η διερεύνηση της φερόμενης καταγγελίας Ελβετού αξιωματούχου, ότι το άνοιγμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, προσέκρουε από το 2005, στην ύπαρξη καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών».

Ερώτηση Παπαδημούλη

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης φέρνει το θέμα στη Βουλή μετά από δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι οι συμφωνίες Γερμανίας-Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου-Ελβετίας που χρησιμοποιεί ως πρότυπο η Ελλάδα για τη δική της συμφωνία, βρίσκονται «στον αέρα» μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί διατηρούν την ανωνυμία των μεγαλοκαταθετών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την τρικομματική κυβέρνηση αν θα αλλάξει την πανθομολογούμενη ανεπαρκή ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο των βουλευτών κι άλλων δημοσίων προσώπων.

Και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων

Τέλος, στο «μικροσκόπιο» του Οικονομικού Εισαγγελέα μπήκαν και οι δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, με αφορμή δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για το ζήτημα των δανείων των κομμάτων είχε ζητήσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο».