14 November 2011

Είχε το δημοψήφισμα στο DNA του

του Κων/νου Ζούλα, Καθημερινή, 12/11/2011


Ενόσω η χώρα βίωνε το πρωτοφανές ρεζιλίκι της, μπήκα σε μια ιστοσελίδα που εμφανίζει ενδεικτικά πρωτοσέλιδα απ’ όλο τον πλανήτη. Μακάρι να τα βλέπατε. Την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης, όλες, μα όλες, οι εφημερίδες του κόσμου, από την Αργεντινή και τη Βραζιλία, μέχρι την Αυστραλία, την Κορέα και την Ταϊβάν(!) είχαν πρώτο θέμα τον κ. Γ. Παπανδρέου. Χωρίς να μπορώ να τις μεταφράσω ήταν προφανές ότι εξέφραζαν αυτό που αναρωτιόταν και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος. Τη σχιζοφρενική αξίωση ενός πρωθυπουργού να επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί (!), και το πώς μια τόσο μικρή χώρα κατόρθωσε να διακυβεύσει την οικονομία ολόκληρης της γης.

Αυτό μάλλον θα καταγραφεί ως το μεγαλύτερο «κατόρθωμα» του Γ. Παπανδρέου. Οτι για να κρατηθεί στην εξουσία, έφτασε στο σημείο να πει ψέματα στους ομολόγους του, να τους αιφνιδιάσει με την απειλή ενός δημοψηφίσματος για μια συμφωνία που ο ίδιος είχε υπογράψει και να προκαλέσει μια άνευ προηγούμενου διεθνή ταπείνωση της χώρας.

Εν τη αφελεία του, όμως, ο πρωθυπουργός δικαίωσε απολύτως και το κεντρικό επιχείρημα που εγείρει εδώ και 1,5 χρόνο η Ν.Δ. Οτι η χώρα μας λόγω της διασύνδεσής της με το ευρώ, είχε (και έχει;) ένα τεράστιο για το μέγεθός της διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που ουδόλως αξιοποίησε, όταν θα μπορούσε. Τι θα συνέβαινε άραγε αν ήδη από τον Απρίλιο του 2010 ο κ. Παπανδρέου είχε πει στους εταίρους του το αυτονόητο: ότι η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ είναι μια εξέλιξη ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα που θα πρέπει να εγκριθεί οπωσδήποτε από τον λαό με εκλογές. Θα μπορούσαν να του το αρνηθούν ή υπό την πίεση μια παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης, η χώρα θα είχε κερδίσει αν μη τι άλλο ένα ευνοϊκότερο Μνημόνιο και κυρίως ένα μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής που δεν θα τη βύθιζε στο σημερινό της αδιέξοδο.

Η Ιστορία προφανώς δεν γράφεται με «αν», αλλά η τύχη το φερε να μου στείλουν την εβδομάδα που πέρασε και ένα πρωτοσέλιδο των «Νέων» με ημερομηνία 26/6/1979. Ποιος είναι ο τίτλος του; «Στην ΕΟΚ μόνο με δημοψήφισμα τονίζει ο Ανδρ. Παπανδρέου» και υπότιτλος «Σήμερα ο Κ. Καραμανλής απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης». Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας...