14 February 2012

Ίδια είναι τα αφεντικά...

χριστιανικά και κομμουνιστικά - Μνημόνιο α λα χριστιανικά


της Ξένιας Κουναλάκη, Καθημερινή, 9/2/2012- 

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ραδιοφωνικής Βιβλιοθήκης του, επρόκειτο να φιλοξενήσει την Εύα Κεχαγιά να διαβάζει το βιβλίο «Θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο» του καθηγουμένου της Ι. Μ. Παναγίας Τατάρνης Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου. Χθες όμως ο σταθμός σίγησε αιφνιδιαστικά αντιστρέφοντας το στίχο του Εμπειρίκου: «σκοπός της ζωής μας δεν είναι η αγάπη, αλλά η χαμέρπεια». Η απόφαση της Συνόδου ελήφθη, λέει, επειδή οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση.

Η εξέλιξη συνιστά επίδειξη απύθμενης υποκρισίας εκ μέρους της Εκκλησίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δεν μας είχε συνηθίσει σε πολιτικές παρεμβάσεις σαν του προκατόχου του, Χριστόδουλου, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Σε αυτήν κατακεραύνωνε την πολιτική του Μνημονίου, χρησιμοποιώντας πολιτικά φορτισμένες εκφράσεις, όπως «αποτυχημένες συνταγές», «υποθήκευση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Εθνικής Αξιοπρέπειας» και «προκλητικές αξιώσεις σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας». Ισως γι’ αυτό απέσπασε και την υποστήριξη του κατεξοχήν εκφραστή του λαϊκισμού στην Ελλάδα, του ΛΑΟΣ.

Η επιστολή του Ιερώνυμου ήρθε στην πιο άκαιρη χρονική συγκυρία: σε μια εποχή που αποστολή της Εκκλησίας είναι η υποστήριξη των ασθενεστέρων και η αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης, όχι φυσικά η εκμετάλλευση της δεδομένης λαϊκής δυσαρέσκειας. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, λίγες μέρες αφότου ο Αρχιεπίσκοπος διαπίστωνε με λύπη του ότι «οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», η ίδια η Ιερά Σύνοδος φρόντιζε να βάλει το λιθαράκι της στο ζοφερό αυτό τοπίο, παροπλίζοντας τους εργαζόμενους του σταθμού της Εκκλησίας. «Με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληγε η επιστολή του Ιερώνυμου.

Η υπόθεση θυμίζει άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση αναντιστοιχίας λόγων και έργων: αυτήν του ΚΚΕ και του κύματος απολύσεων (21 μέσα σε ένα χρόνο) από το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό 902. Στον «Ριζοσπάστη» η κριτική που ασκήθηκε στην ανάλγητη πολιτική αποδόθηκε σε αντικομμουνιστική προπαγάνδα. «Χθες εκτυλίχθηκε έξω από τον 902 μία δήθεν κινητοποίηση απολυμένων του σταθμού ενάντια στις άδικες και εκδικητικές απολύσεις στον σταθμό. Αυτή η ενέργεια στρεφόταν ευθέως ενάντια στο ΚΚΕ. Δεν θα σταθούμε εδώ στο γεγονός ότι αυτό καθεαυτό το "άδικες και εκδικητικές" είναι ψέμα. Γιατί οι συγκεκριμένοι δεν ντράπηκαν να μιλήσουν για "εργοδοσία", εξισώνοντας τον 902 με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο «Ριζοσπάστης» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για να μην κουράζονται εκεί στην Ιερά Σύνοδο, μπορούν στη σημερινή ανακοίνωσή τους να αντικαταστήσουν τη λέξη «ΚΚΕ» με τη λέξη «Εκκλησία» και «902» με τη λέξη «Σταθμός της Εκκλησίας».