26 February 2012

Όσα παίρνει... κι όσα φέρνει ο άνεμος...

Αποκριάτικα και άλλα πολλά!
της Ισμήνης


Σιγά τις Απόκριες, νερόβραστες καταντήσανε και αυτές! Που είναι τα έξυπνα μασκαρέματα, που είναι το γαϊτανάκι, που είναι το άλογο που γύρναγε στις γειτονιές και όλη η πιτσιρικαρία έβγαινε στους δρόμους να χαζέψει το θέαμα!

Πάνε οι χοροί μεταμφιεσμένων με διαγωνισμό την καλύτερη στολή. Ακόμη και το Καρναβάλι της Πάτρας, συγνώμη αν στεναχωρήσω μερικούς, αλλά νομίζω ότι και αυτό έχασε την αυθεντικότητά του και έχει γίνει διασκέδαση κονσέρβα!

Από τα πιο κοσμικά γεγονότα της Αθήνας ήτανε ο ετήσιος αποκριάτικος χορός του Συλλόγου των εν Αθήναις Πατρινών. Και τι χορός… το κάτι άλλο! Τα ντόμινο δίνανε και παίρνανε, πόσες σκανδαλιές γίνανε με κάλυψη την μάσκα. Καρναβαλιστές από την Πάτρα με παρουσία τον εκάστοτε Δήμαρχο, κυριαρχούσανε σε όλο τον χορό, ο σοκολατοπόλεμος ξεπερνούσε τον χαρτοπόλεμο και τις σερπαντίνες!

Τα πολιτικά πρόσωπα δεν κρυβόντουσαν, διασκεδάζανε με τον κόσμο και, αν τρώγανε καμία σοκολάτα στο κεφάλι, δεν ήτανε προβοκάτσια. Οπότε πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος κ. Κωστής Στεφανόπουλος, Πατρινός γαρ, έδινε ανελλιπώς το παρών και μάλιστα χόρευε με τα ντόμινο το μόνο χορό που μπορούσε, τανγκό!

Η Πλάκα έσφυζε από ζωή και από μασκαράδες, μπαλόνια, χαρτοπόλεμο, σερπαντίνες και τα ρόπαλα που που κρατούσανε τα αγόρια και κορίτσια σκάγανε στο κεφάλι κάθε σοβαρού που προσπαθούσε να διασχίσει το πλήθος!

Τώρα; Δεν ξέρω ... ίσως σκέπτομαι λάθος. Νομίζω ότι η διασκέδαση των Αποκρεών έχει γίνει μια πολύτιμη τοιχογραφία της λαογραφικής μας παράδοσης! Οι παρευρισκόμενοι περιμένουν να γελάσουν με το έθιμο του Μπουρανί και τα άσεμνα αποκριάτικα τραγούδια, που στην κυριολεξία έχουν άλλη έννοια από αυτή που τους δίνουμε τώρα.

Σας παρακαλώ, αν είμαι λάθος διορθώστε με!

Καλή Σαρακοστή!