30 June 2012

Διάψευση για χρεοκοπία της Ελλάδας

Καθημερινή, 30/6/2012


Το Βερολίνο διαψεύδει ότι ο Σόιμπλε ζήτησε από βουλευτές να προετοιμαστούν για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ διέψευσε δημοσίευμα περιοδικού το οποίο ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τους συντηρητικούς βουλευτές την Παρασκευή να προετοιμαστούν για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την ευρωζώνη.

"Το δημοσίευμα αυτό είναι μια ανοησία», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο υφυπουργός Οικονονικών Στέφεν Κάμπετερ, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου των Χριστιανοδημοκρατών στην πόλη Κρέφελντ της δυτικής Γερμανίας.

Ο Κάμπετερ είπε ότι ο Σόιμπλε μίλησε την Παρασκευή στους συντηρητικούς βουλευτές για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Focus έγραψε ότι ο Σόιμπλε είπε στους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και σε εκείνους του αδελφού κόμματος -- της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης-- να προετοιμαστούν για επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και για χρεοκοπία της.

Το δημοσίευμα που θα φιλοξενείται στο τεύχος το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα αναφέρει ότι ο Σόιμπλε απευθυνόταν στους βουλευτές για την περαιτέρω ανάπτυξη του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης (ΕSM) και ότι είπε πως αυτό που κρίνεται απαραίτητο είναι μια πρόβλεψη για κρατικές χρεοκοπίες.

Το Focus έγραψε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση άκουσαν τον Σόιμπλε να λέει ότι κατά την άποψη πολλών ειδικών η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει «χωρίς εξωτερική υποτίμηση».