11 October 2013

Συνέντευξη Νίκου Ζήγρα για τις μίζες

Σοφία Φασουλάκη, MEGA Chanel, 11/10/2013
 
Αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA και τη Σοφία Φασουλάκη έδωσε σήμερα ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, τέσσερα 24ωρα μετά το τέλος της πολύκροτης δίκης στην οποία υπήρξε ο βασικός κατήγορος του πρώην υπουργού στην υπόθεση-σκάνδαλο με τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
 
Μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Ζήγρας -ο οποίος καταδικάστηκε τελικά σε έξι χρόνια φυλάκιση με αναστολή- χαρακτηρίζει τον πρώην υπουργό Άμυνας "εθισμένο στο χρήμα" και τον υποδεικνύει ως τον αποκλειστικό παραλήπτη του μαύρου χρήματος.
 
Μάλιστα, ο Νίκος Ζήγρας λέει ότι υπάρχουν ακόμα μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα εξοπλιστικά που δεν έχουν αποκαλυφθεί, πέραν των 57 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.</.
 
Ο ίδιος αρνείται το ρόλο του ταμία του Άκη Τσοχατζόπουλου, αποκαλύπτει ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής του και παράλληλα δηλώνει πλήρως μεταμελημένος για τις πράξεις του, με τις οποίες συνέδραμε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο ξέπλυμα των μιζών.
Ερώτηση: Κύριε Ζήγρα, μετά από 18 μήνες προφυλάκισης, σήμερα είστε ελεύθερος. Θέλω να μου πείτε εάν αισθάνεστε ενοχές για όλα όσα αποκαλύψατε ή πιστεύετε ότι κάνατε το καθήκον σας;
Νίκος Ζήγρας: Κατ' αρχήν, να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να περάσω μέσω της συνέντευξης αυτής ακόμη μία φορά τη μεγάλη μου συγγνώμη στον ελληνικό λαό και την ειλικρινή μεταμέλειά μου για τις πράξεις που έκανα. Από την πρώτη στιγμή είχα παραδεχθεί την ενοχή μου. Αυτά με οδήγησαν να αποκαλύψω την αλήθεια, διότι οι ενοχές μου ήταν τόσο μεγάλες που δεν μπορούσα να συνεχίσω να ζω με αυτό το βάρος της συνείδησης.
Ερώτηση: Για πολλά χρόνια λέγεται ότι ήσασταν το δεξί χέρι και ο ταμίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Εσείς πότε καταλάβατε τα περί προμηθειών για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών, τα TOR M1 και τα υποβρύχια;
Νίκος Ζήγρας: Δεν ήμουν ο ταμίας του Τσοχατζόπουλου. Άλλοι ήταν. Και τους ταμίες τους έχω κατονομάσει στον κύριο ανακριτή εχθές που πήγα. Απλώς με μεταχειρίστηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος και με βάφτισε συνεργάτη του.
Ερώτηση: Γνωρίζετε, δηλαδή, κι άλλα πράγματα;
Νίκος Ζήγρας: Τα κατέθεσα στον ανακριτή και πιστεύω ότι στις επόμενες δίκες θα αναδειχθούν
Ερώτηση: Το κατηγορητήριο έχει καταγράψει 57 εκατομμύρια ως μίζες που πέρασαν από τα χέρια του Άκη Τσοχατζόπουλου. Αυτά τα χρήματα είναι όλα όσα γνωρίζουμε ή υπάρχουν κι άλλα χρήματα από άλλες συμβάσεις;
Νίκος Ζήγρας: Είμαι σίγουρος ότι οι επικείμενες δίκες -οι οποίες μπορεί να είναι μία, δύο, τρεις, είναι ακόμη σε εξέλιξη αυτή η ιστορία- θα οδηγήσουν πραγματικά στα ποσά που υποψιάζεται ο κόσμος. Κι εκεί θα αποκαλυφθούν πλέον τα πραγματικά νούμερα.
Ερώτηση: Σας είπε ποτέ ο Άκης Τσοαχατζόπουλος ευθέως, σας εξομολογήθηκε ποτέ ότι έχει πάρει κάποια προμήθεια από κάποια σύμβαση. Ήσασταν στενός του συνεργάτης από το 1997;
Νίκος Ζήγρας: Ποτέ δεν μου ομολόγησε ευθέως ότι αυτά τα χρήματα προέρχονται από διάφορες πηγές βρώμικες, μίζες κ.λπ. και πάντα ισχυριζόταν ότι ήταν από φίλους Άραβες επενδυτές, που είχαν συμπάθεια προς αυτόν και ήθελαν να δημιουργήσουν μαζί του διάφορες δουλειές στην Ελλάδα. Αυτή ήταν όλη η υπόθεση.
Ερώτηση: Τόσα χρήματα, 57 εκατ. ευρώ, από ένα fund που ήθελε να αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα; Δεν σας ξένισε κάπου;
Νίκος Ζήγρας: Οπωσδήποτε ήταν πάρα πολύ περίεργο από το 1997 και μετά που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα περίεργα χρήματα για 'μενα, χωρίς όμως ευθέως να μου το ομολογήσει από πού προέρχονται. Κατάλαβα ότι αυτά έρχονταν πλέον από δουλειές που έκανε ο Τσοχατζόπουλος ως υπουργός στο υπουργείο που είχε αναλάβει τελευταία.
Ερώτηση: Τι πιστεύετε ότι μπορεί να οδήγησε τον κ. Τσοχατζόπουλο σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά, να κλέψει το ελληνικό Δημόσιο; Ήταν ένας άνθρωπος που θα γινόταν παρά λίγο πρωθυπουργός.
Νίκος Ζήγρας: Θα σας απαντήσω πολύ σύντομα σε αυτό, που δεν μου αρέσει να κατηγορώ τους ανθρώπους. Ο εθισμός στο χρήμα τον οδήγησε. Ο άνθρωπος είναι εθισμένος στο χρήμα. Τίποτα άλλο δεν θέλω να σας πω. Νομίζω ότι όλοι μπορούν να το καταλάβουν αυτό το πράγμα.
Ερώτηση: Ζητήσατε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης από τον ξάδελφό σας, από τον κ. Τσοχατζόπουλο, να πει την αλήθεια. Είχατε επιχειρήσει να το κάνετε και στη φυλακή αυτό. Ποια ήταν η απάντηση που πήρατε;
Νίκος Ζήγρας: Δεν μου αρέσει να ακούω ψέματα από ανθρώπους που ξέρουν πάρα πολύ καλά τι έκαναν και πώς το έκαναν. Γιατί ο Τσοχατζόπουλος είναι ο ηθικός και ο πραγματικός αυτουργός αυτής της υπόθεσης και ο αποκλειστικός παραλήπτης όλων των χρημάτων.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι υπήρχαν ή υπάρχουν και άλλοι κατηγορούμενοι που γνωρίζουν την αλήθεια που υποστηρίζετε εσείς ότι γνωρίζετε και δεν τη λένε;
Νίκος Ζήγρας: Όχι νομίζω, το θεωρώ σίγουρο. Όλοι ξέρουν την αλήθεια.
Ερώτηση: Εσείς αισθάνεστε εντάξει με τη συνείδησή σας; Αισθάνεστε καθαρός; Αισθάνεστε ότι έχετε πράξει το καθήκον σας;
Νίκος Ζήγρας: Μια βεβαρημένη συνείδηση δεν μπορεί να είναι εντάξει ποτέ. Ούτε ο χρόνος είναι γιατρειά για μια βεβαρημένη συνείδηση. Από κει και πέρα, ζω με αυτό το βάρος και με το φόβο. Φόβο διότι κατά τη διάρκεια όλης αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας έχω δεχτεί επανηλειμμένως απειλές για τη ζωή μου. Ζω με φόβο και ζήτησα προστασία. Δεν κυκλοφορώ ελεύθερα. Δεν μπορώ, φοβάμαι!
Ερώτηση: Πολλοί θα ρωτήσουν γιατί ο Νίκος Ζήγρας είπε ό,τι είπε το 2011 και δεν τα είπε νωρίτερα, από τη στιγμή που αντιλήφθηκε το 1997-98 τι ακριβώς συνέβαινε.
Νίκος Ζήγρας: Στη διάρκεια της δίκης ο Τσοχατζόπουλος και οι συνήγοροί του προσπάθησαν να με βγάλουν τρελό. Φανταστείτε τώρα την εποχή εκείνη που ο Τσοχατζόπουλος ήταν ο παρ' ολίγον πρωθυπουργός της χώρας, να έκανα καταγγελία. Θα με έστελναν στο τρελοκομείο κατευθείαν. Ήταν αδιανόητο για οποιονδήποτε Έλληνα να κάνει κάτι τέτοιο. Ήταν ο παρ' ολίγον πρωθυπουργός της χώρας! Και ευτυχώς που δεν έγινε!
Ερώτηση: Εάν τον βλέπατε σήμερα τι θα του λέγατε;
Νίκος Ζήγρας: Θα προτιμούσα να μην τον δω γιατί είναι μια λύπηση για 'μένα. Είναι ξάδελφός μου, όπου και να 'ναι. Το να μην αποδέχεσαι την κόρη σου, το παιδί σου μέσα στο δικαστήριο και να αποφεύγεις να στηρίξεις το παιδί σου το ίδιο, πώς μπορεί να συζητήσει κάποιος μαζί με αυτόν τον άνθρωπο; Δηλαδή προκάλεσε μια λύπηση επιπλέον για εμένα, που το παιδί του στο κάτω-κάτω τον στήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά ο πατέρας δυστυχώς ούτε καν κατάλαβε τι είπε το παιδί του. Αυτό είναι δηλαδή μια κλασική περίπτωση εθισμού στο χρήμα.