05 October 2013

Όχλος βασάνισε, σκότωσε και έκαψε τουρίστες


Καθημερινή, 4/10/2013

Δύο τουρίστες από δυτικές χώρες, τους οποίους θεώρησε ύποπτους για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, δολοφόνησε και έκαψε, πλήθος κατοίκων του Νόζι Μπε της Μαδαγασκάρης.
Το περιστατικό σημειώθηκε σε τουριστική παραλία του μικρού νησιού Νόζι Μπε, στη βόρεια Μαδαγασκάρη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα θύματα είναι ένας Γάλλος κι ένας Ιταλός, που δολοφονήθηκαν από το οργισμένο πλήθος. Τα πτώματα των δύο ανδρών πυρπολήθηκαν αμέσως μετά.
Χθες τα ξημερώματα, κάτοικοι του Νόζι Μπε εντόπισαν το δολοφονημένο πτώμα οκτάχρονου αγοριού στην παραλία Αμπατολαόκα του νησιού. Το παιδί είχε εξαφανιστεί έξι ημέρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της χωροφυλακής, τα γεννητικά όργανα και η γλώσσα του παιδιού είχαν αφαιρεθεί. «Οι φήμες, που φούντωσαν μετά την εξαφάνιση του οκτάχρονου, έκαναν λόγο για πολλές εξαφανίσεις, με στόχο τη συγκομιδή ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις», ανέφερε εργαζόμενος του δήμου της πρωτεύουσας του Νόζι Μπε, Ελ Βιλ.
Την Τετάρτη, η χωροφυλακή συνέλαβε ως υπόπτους ένα Γάλλο και έναν ντόπιο, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου. Λίγες ώρες αργότερα, πλήθος τριακοσίων κατοίκων συγκεντρώθηκε μπροστά στη φυλακή της Ελ Βιλ, απαιτώντας από τους χωροφύλακες να τους παραδώσουν τους υπόπτους. Η άρνηση των χωροφυλάκων εξόργισε το πλήθος, που πυρπόλησε σπίτια αστυνομικών και προσπάθησε να επιτεθεί στη φυλακή. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ένας κάτοικος σκοτώθηκε.
Ο εντοπισμός του πτώματος του παιδιού την Πέμπτη το πρωί και η αποφυλάκιση, λίγες ώρες νωρίτερα, των δύο υπόπτων εξόργισαν το πλήθος, που προχώρησε σε ανθρωποκυνηγητό με στόχο τους «Βαζάχα»: τους Δυτικούς.
Δύο ατυχείς τουρίστες, που ονομάζονταν «Σεμπαστιέν» και «Ρομπέρτο», σύμφωνα με πηγές της τοπικής χωροφυλακής, εντοπίζονται στην παραλία Αμπατολαόκα από το μαινόμενο πλήθος, πιάνονται και «ομολογούν» ύστερα από βασανιστήρια πως είναι ένοχοι λαθρεμπορίου ανθρώπινων οργάνων.
Οι δύο τουρίστες δολοφονούνται από το πλήθος, που πυρπολεί αμέσως μετά τα πτώματά τους.
Το γαλλικό προξενείο στο Ανταναναρίβο, πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, συμβούλευε χθες στους Γάλλους υπηκόους να αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή του Νόζι Μπε και ειδικότερα τις παραλίες του νησιού. Περισσότεροι από επτακόσιοι Γάλλοι, τουρίστες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο Νόζι Μπε.
Σύμφωνα με πηγές της χωροφυλακής, η έντονη φημολογία συνεχιζόταν και χθες με αμείωτους ρυθμούς, ενώ τα πνεύματα παρέμεναν τεταμένα.