01 June 2014

MKO γεμάτες με νάρκες απάτης!


Πάρτι εκατομμυρίων, τα οποία βγήκαν από τα δημόσια ταμεία χωρίς κανέναν έλεγχο και παραστατικά, είχε στηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, με βιτρίνα τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης (International Mine Initiative - ΙΜΙ). 

Οπως αποδεικνύεται, η μόνη δραστηριότητα της οργάνωσης - που επισήμως έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο - ήταν η είσπραξη περίπου 9 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο μέσω οκτώ συμβάσεων με το υπουργείο Εξωτερικών για αποναρκοθετήσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στον Λίβανο και στο Ιράκ. Στους φακέλους των προγραμμάτων δεν βρέθηκαν μεν παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι τα λεφτά έφτασαν στον προορισμό τους, βρέθηκαν όμως αποδείξεις για τον πολυτελή βίο του προέδρου της οργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το ενοίκιο του σπιτιού του στα Βριλήσσια ήταν 5.000 ευρώ τον μήνα!

Ο Κων/νος Τζεβελέκος σε μια επίδειξη χειρισμών στον υπουργό εξωτερικών Αντρέα Λοβέρδο
ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ. Η έρευνα για την υπόθεση από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος οκτώ προσώπων. Πρόκειται - μεταξύ άλλων - για τον πρόεδρο της ΜΚΟ και πρώην δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος. Ο Τζεβελέκος, εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και παραδόθηκε, κρίθηκε ήδη προφυλακιστέος, ενώ εις βάρος του Ρόντος και άλλων έξι ατόμων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλέον αναμένεται να κληθούν σε απολογία από την 4η ειδική ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Οπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία - ξεπερνά τις 20.000 σελίδες - η ΙΜΙ από τα τέλη του 2000 έως και το 2004 είχε υπογράψει με την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών οκτώ συμβάσεις για προγράμματα αποναρκοθέτησης σε περιοχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στον Λίβανο και στο Ιράκ. Η ΥΔΑΣ είχε συσταθεί με Προεδρικό Διάταγμα το Σεπτέμβριο του 2000: «Αρμοδιότητα της ΥΔΑΣ είναι η εποπτεία, ο συντονισμός και η προώθηση δράσεων και προγραμμάτων επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής ή άλλης μορφής βοήθειας καθώς και βοήθειας για την αναδιάρθρωση και την αποκατάσταση υποδομών των αναπτυσσόμενων χωρών, που προωθούνται μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή άλλων συναφών οργανώσεων και ιδρυμάτων». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα προγράμματα για τα οποία χρηματοδοτήθηκε η ΙΜΙ δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να πάρει τα 9 εκατομμύρια ευρώ - χρήματα εξ ολοκλήρου του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, τα χρήματα εκταμιεύονταν προς την ΙΜΙ χωρίς να ελέγχονται και τις περισσότερες φορές χωρίς καν να υποβάλλονται παραστατικά. «Από την έρευνα της υπηρεσίας μας μόνο για ένα πρόγραμμα, που αφορά την αποναρκοθέτηση στην περιοχή του Ficibajr στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, εκ των οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης που ανέλαβε το ΙΜΙ έχει εντοπιστεί έγγραφο υποβολής αίτησης και φακέλου για χρηματοδότηση από την ΥΔΑΣ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία. 

Επιπλέον, από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι «για κανένα από τα οκτώ προγράμματα δεν έχουν ευρεθεί επίσημα έγγραφα των ελληνικών διπλωματικών Αρχών, με τα οποία οι τελευταίες να συνηγορούν την ανάγκη πραγματοποίησης των έργων. Δεν έχουν ευρεθεί ενδιάμεσες εκθέσεις προόδου υλοποίησης, πλην του προγράμματος που αφορά την αποναρκοθέτηση των περιοχών Lipovac 1 και Lipovac 2 (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)». 

«Ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη ΜΚΟ από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ανύπαρκτος», είπε ο ταξίαρχος Βασίλης Κοντογιάννης, διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με τις συμβάσεις των προγραμμάτων, η χρηματοδότηση βάρυνε κατά 75% το ελληνικό Δημόσιο και κατά 25% τη ΜΚΟ. Προκειμένου όμως το συνολικό ποσό να βγαίνει από το κρατικό ταμείο, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ επινόησαν το κόλπο των εικονικών δωρεών. Εμφάνιζαν κατά κανόνα αλλοδαπούς εργαζόμενους σε αυτήν και στα προγράμματα να επιστρέφουν χρήματα δήθεν της αμοιβής τους, σε ποσοστό 20%-30%, υπό μορφήν δωρεάς στην ίδια την οργάνωση. Αυτές οι εικονικές δωρεές, όμως, δεν καταχωρίζονταν στα βιβλία τους και εμφανίζονταν ως η συμμετοχή της ΙΜΙ στο πρόγραμμα. Ετσι, συνέχισαν μέχρι το 2004 να παίρνουν χρήματα για αποναρκοθετήσεις τις οποίες, όμως, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι έγιναν ή όχι. Πάντως στα παραστατικά βρέθηκαν ακόμη και λογαριασμοί σουπερμάρκετ και εστιατορίων όπου έτρωγε ο Τζεβελέκος.
ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Η αστυνομική έρευνα, πάντως, δεν κατάφερε, προς το παρόν τουλάχιστον, να εντοπίσει τα χρήματα. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία Μακρυνιώτη, που επίσης είναι κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση, δεν οδήγησε σε χρήματα. Οδήγησε όμως στη δέσμευση πολυτελών οικημάτων του ζεύγους Τζεβελέκου - Μακρυνιώτη, στην Αθήνα και στη Ρόδο. Μάλιστα ο Τζεβελέκος φέρεται να έχει πει ότι «αν βρείτε τα λεφτά να μου γράψετε...». Η ΜΚΟ έπαυσε τις εργασίες της τον περασμένο Αύγουστο και το ζεύγος Τζεβελέκου - Μακρυνιώτη μετακόμισε στην Κύπρο. Οπως προκύπτει από καταγεγραμμένες στη δικογραφία τηλεφωνικές τους συνομιλίες, σκοπός τους ήταν να φύγουν για την Αμερική.