17 March 2015

Πράγματα που έμαθα πουλώντας μεταχειρισμένα βιβλία

lifo.gr, 13/3/2015

Μία πρώην δικηγόρος, νυν ιδιοκτήτρια καταστήματος
μεταχειρισμένων βιβλίων, μας λέει τι έμαθε μετά από
χρόνια στη δουλειά.

Η Jane Sathre ζει στο Ιλλινόι και αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δικηγορία για να αφιερωθεί σ’ αυτό που αγαπούσε: στα βιβλία. Το έκανε χωρίς να υπολογίσει τα e-books και την οικονομική κρίση, οπότε φοβάται μήπως χρειαστεί να ξαναλλάξει καριέρα. Για την ώρα, μοιράζεται μαζί μας πράγματα που έμαθε πουλώντας μεταχειρισμένα βιβλία.  
  1. Όταν κάποιος μπαίνει στο μαγαζί και σε ρωτάει που είναι τα ιστορικά μυθιστορήματα, εννοεί τα ρομάντζα.
  2. Αν κάποιος λέει ότι διαβάζει λίγο απ΄ όλα, επίσης ψάχνει τα ρομάντζα.
  3. Αν κάποιος ζητάει συμβουλή για το τι να διαβάσει και όταν ρωτάς ποιό βιβλίο του άρεσε ιδιαίτερα δε μπορεί να σκεφτεί ούτε ένα, τότε δεν πρόκειται για κάποιον που διαβάζει. Προτείνω Nicholas Sparks.
  4. Τα παιδιά μπαίνουν στο μαγαζί γυρνώντας από το σχολείο αν βάλεις έξω από το μαγαζί ένα ράφι με μερικά δωρεάν παιδικά βιβλία. Αν τους δώσεις και δωρεάν τσίχλες, θα έρχονται κάθε μέρα και θα φέρνουν και τους φίλους τους.
  5. Αν βάλεις έξω από το μαγαζί ένα ράφι με δωρεάν βιβλία, τα βιβλία μαγειρικής θα φύγουν πρώτα, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν εκεί για εβδομάδες.
  6. Αν βάλεις έξω από το μαγαζί ένα ράφι με δωρεάν βιβλία, κάθε εβδομάδα κάποιος θα μπει μέσα και θα σε ρωτήσει αν πραγματικά είναι δωρεάν, όσες ταμπέλες κι αν βάλεις. Κάποιος άλλος θα μπει μέσα και θα σε ρωτήσει αν όλα μέσα στο μαγαζί είναι δωρεάν.
  7. Κανείς δεν αγοράζει βιβλία αυτοβοήθειας σε ένα μαγαζί που υπάρχει πιθανότητα χρονοβόρας  ανθρώπινης επαφής κατά την πληρωμή. Μην σπαταλάς χώρο με τέτοια βιβλία, βάλτα στο ράφι με τα δωρεάν.
  8. Το ίδιο ισχύει και για τα εγχειρίδια σεξ. Οι μοναδικοί πελάτες που θα δείξουν ενδιαφέρον είναι τα παιδιά που μασάνε τσίχλα, τα οποία θα ανακαλύψουν αυτά  τα βιβλία όσο καλά κι αν τα κρύψεις.
  9. Ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός πελατών νομίζει ότι έχεις διαβάσει όλα τα βιβλία μέσα στο μαγαζί και βγάζει βιβλία από τα ράφια ρωτώντας τι λέει μέσα. Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν χωρίς να αγοράσουν τίποτα, οπότε μπορείς να διασκεδάσεις βγάζοντας ιστορίες από το μυαλό σου.
  10. Ακόμα κι αν πουλάς μεταχειρισμένα βιβλία, ο κόσμος εκνευρίζεται που δεν έχεις το τελευταίο του James Patterson. Είναι αυτοί που θα σου ζητήσουν έκπτωση επειδή το βιβλίο μοιάζει χρησιμοποιημένο.
  11. Είναι αλήθεια και είναι κρίμα ότι μερικοί πραγματικά αγοράζουν βιβλία με κριτήριο το χρώμα του εξωφύλλου.