20 January 2016

Ανακεφαλαίωση των γεγονότων της τελευταίας χρονιάς

της Σοφίας Βούλτεψη, elzoni.gr, 20/1/2016

4 Ιουλίου. Η πρώτη αναφορά στην εφημερίδα Telegraph, όπου ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μία μακρά πολιορκία» - καύσιμα για έξι μήνες και φάρμακα για τέσσερις. Προσθέτει ότι μία ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας, τα σωματεία και τις τράπεζες εργάζεται πυρετωδώς σε μια ειδική «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του για τον καταμερισμό των πολύτιμων αποθεμάτων στις άμεσες προτεραιότητες.

11 Ιουλίου. Γίνεται γνωστό ότι την επομένη, η γερμανική εφημερίδα FAZ, πρόκειται να αναφερθεί σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών με πρόταση για ένα «time out», στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αναδιαρθρώνει το χρέος της, παραμένει μέλος της ΕΕ και συνεχίζει να λαμβάνει αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική στήριξη.

11 Ιουλίου. Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν ότι ουδέποτε τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit.

13 Ιουλίου. Σε συνέντευξη στο περιοδικό New Statesman, ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το Eurogroup ελέγχεται πλήρως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ότι… την έστησαν στην Ελλάδα, ενώ σχετικά με το θέμα των IOUs, λέει ότι δεν πίστευε πως η Αθήνα θα έπρεπε να οδηγηθεί απευθείας στην υιοθέτηση ενός καινούριου νομίσματος, αλλά να εκδώσει το δικό της νόμισμα, να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας και να απειλήσει ότι θα «κουρέψει» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Λέει επίσης ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος (5 Ιουλίου), έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του, υποστηρίζοντας πως μόνο δύο ψήφισαν υπέρ και τέσσερις κατά, μεταξύ των οποίων ο κ. Τσίπρας. Έχει προηγηθεί η περιγραφή Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος πήγε στο Μαξίμου πετώντας στα σύννεφα λόγω του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, αλλά εκεί, προς μεγάλη του έκπληξη, τους βρήκε όλους κατηφείς.  Στην ίδια συνέντευξη και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Grexit ήταν πολύ συγκεκριμένος, απαντώντας: «Ναι, απολύτως. Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη ημέρα».

13 Ιουλίου. Ο Γ. Βαρουφάκης ανεβάζει στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ περίληψη άρθρου του, υπό τον τίτλο «Το σχέδιο του δρα Σόιμπλε το εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι;», που πρόκειται να δημοσιευτεί στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, στις 16 Ιουλίου. Εκεί υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του μίλησε (του Βαρουφάκη) για το σχέδιό του (το σχέδιο του Σόιμπλε), να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης! Είχαν προηγηθεί πολλά σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt της 10ης Μαΐου, υπό τον τίτλο  «Σενάριο Geuro», όπου ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ δηλώνει πως σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στις 28 Απριλίου, συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Προσθέτει ότι ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

13 Ιουλίου. Στην εκπομπή Late Night Live της Αυστραλίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέει: «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπήρχε μια πολύ σημαντική συμμαχία εντός του Eurogroup της οποίας σκοπός ήταν να μας πετάξει έξω από το ευρώ, θα έπρεπε να εκπονήσουμε έκτακτα σχέδια. Έπρεπε να έχουμε μια  μυστική μικρή ομάδα ανθρώπων που θα εκπονούσε το σχέδιο σε περίπτωση που ήμασταν αναγκασμένοι να βγούμε από την Ευρωζώνη… Φυσικά, υπάρχει ένα αίνιγμα εδώ. Όταν το σχέδιο αυτό θα άρχιζε να εφαρμόζεται τη στιγμή που για αυτό θα δούλευαν αντί για 5, 500 άτομα, θα γινόταν ευρέως γνωστό. Τη στιγμή που γίνεται γνωστό, η δύναμη της προφητείας δημιουργεί της δικής της δυναμική... Ποτέ δεν κάναμε αυτή τη μετάβαση από τα 5 στα 500 άτομα. Ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είχαμε μια εντολή για να το κάνουμε. Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να το κάνουμε. Είχαμε το σχεδιασμό επί χάρτου, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ».

13 Ιουλίου. Βαρουφάκης στο τουίτερ: «Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε να μην μας επιβληθεί».

13 Ιουλίου. Βαρουφάκης λέει στον Real Fm ότι με εντολή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, δημιουργήθηκε στο υπουργείο των Οικονομικών μια μικρή ομάδα που «έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο».

14 Ιουλίου. Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ: «Έχοντας την εικόνα ότι κάποιοι κάνουν σχέδια για Grexit, ζήτησα μελέτη για να ξέρω τις επιπτώσεις. Ζήτησα σχετική μελέτη και όταν τη διάβασα, πείστηκα ότι δεν είναι λύση. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου». 

14 Ιουλίου, Μέγκα, Βαρουφάκης. Η προετοιμασία για γκρέξιτ έγινε με εντολή του πρωθυπουργού/Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν για κάθε ενδεχόμενο και κάθε απειλή.

25 Ιουλίου. Η «Καθημερινή της Κυριακής» αποκαλύπτει λεπτομέρειες του μυστικού σχεδίου Βαρουφάκη, ο οποίος, με εντολή του πρωθυπουργού, σχεδίαζε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, κατ’ αρχήν εντός ευρώ, αλλά με τη δυνατότητα εν μια νυκτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή. Τις λεπτομέρειες αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, στις 16 Ιουλίου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη hedge funds, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ. Ο κ. Βαρουφάκης του λέει πως το σχέδιό του περιλάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ, με τη βοήθεια παιδικού του φίλου που ο ίδιος είχε διορίσει στο υπουργείο, προκειμένου να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Η υποκλοπή θα γινόταν με «χακάρισμα» της ιστοσελίδας της γραμματείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργούνταν μυστικοί λογαριασμοί, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν», έτοιμοι να ενεργοποιηθούν «με το πάτημα ενός κουμπιού». Κάθε φορολογούμενος θα λάμβανε ένα ειδικό pin, που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό παράλληλο λογαριασμό, μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές. Έτσι, για όσο διάστημα οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, θα λειτουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται να λέει πως δεν υπήρχε μεν εντολή του ελληνικού λαού για έξοδο από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος άφηνε ανοιχτό το περιθώριο «να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», σε περίπτωση που δεν καθίστατο εφικτή μια βιώσιμη συμφωνία. Όσον αφορά στον κίνδυνο να αποκαλυφθεί το σχέδιό του, ο Βαρουφάκης εμφανίζεται να λέει πως «και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω».

27 Ιουλίου. Δίδεται στη δημοσιότητα, με την άδεια Βαρουφάκη, το 23 λεπτών ηχητικό ντοκουμέντο της τηλεδιάσκεψης. Τότε αποκαλύπτεται επίσης ότι είπε πως πριν ακόμη από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο επεξεργαζόταν μυστικά μια ομάδα πέντε ατόμων ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014.

27 Ιουλίου. Ανακοίνωση Βαρουφάκη. «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης».

Και προσθέτει: «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στο ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως».

27 Ιουλίου. Ανακοίνωση του καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ: «Από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου συνεργάστηκα εκ του σύνεγγυς με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ». Διευκρινίζει ότι σε καμιά περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης και ότι οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ευρώ. Προς το τέλος της ανακοίνωσης πέφτει στην αντίφαση, ως προς τον χρόνο εργασίας της ομάδας: «Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε».

27 Ιουλίου. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή.  Εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit». Υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκαλμπρέιθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς και ότι σε αυτή την έκθεση επιπτώσεων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

28 Ιουλίου. Άρθρο Βαρουφάκη στους Financial Times, στο οποίο εξηγεί το σκεπτικό του για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, ώστε  το Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μεταξύ του δημοσίου και των ιδιωτών. Υποστηρίζει ότι το σχέδιό του αυτό αποτελεί απάντηση σε περιορισμούς που τίθενται λόγω της δομής και λειτουργίας της ευρωζώνης. Αναφέρει, μάλιστα, ότι οι σχεδιασμοί του για το σύστημα αυτό πληρωμών ήταν μέρος της παρουσίασης που είχε κάνει για τις δράσεις του στην πεντάμηνη παραμονή του στο ΥΠΟΙΚ κατά την παράδοση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά κανένα μέλος των ΜΜΕ δεν το κατάλαβε τότε. «Όταν η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, λόγω του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, και η απόδοση των πολιτικών έρχεται σε αναντιστοιχία με τα έθνη, τότε ξέρει κανείς ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ» καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

28 Ιουλίου. Απολύτως ψευδή χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα περί επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, κ. Μ. Χατζηθεοδώρου, διαψεύδοντας τον κ. Βαρουφάκη ότι αυτός είναι ο «χάκερ» φίλος του.

28 Ιουλίου. Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Γκαλμπρέιθ αποκαλύπτει στην «Politico», τον τρόπο λειτουργίας της μυστικής ομάδας. Γίνεται γνωστό ότι «αντάλλασσαν πληροφορίες μέσω κρυπτογραφημένων email, κρατούσαν τον κύκλο της ομάδας κλειστό και συναντιούνταν μακριά από κυβερνητικά κτίρια», αλλά «δεν ήταν μια επιχείρηση χωρίς έγκριση». Σύμφωνα με τον Γκαλμπρέιθ, η εντολή της ομάδας ήταν να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ενοχλητικών ερωτημάτων, όπως: «Πού θα έπρεπε να στραφεί η προσοχή της κυβέρνησης σε περίπτωση που την ωθήσουν στον γκρεμό; Ζητήματα όπως ποια είναι τα αποθέματα πετρελαίου; Ποια είναι η κατάσταση με τα τρόφιμα; Πόσο θα κρατήσουν τα αποθέματα σε φάρμακα; Τέτοιους είδους πράγματα, που προφανώς δεν μπορούσαμε να βρούμε γιατί εάν αρχίσεις να κάνεις ερωτήσεις βάζεις τους ανθρώπους σε συναγερμό ότι υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν αυτές τις ερωτήσεις», αναφέρει ο Γκαλμπρέιθ και προσθέτει: «Δεν είχα καμία άμεση επαφή με τον Αλέξη (Τσίπρα) μετά τα τέλη Φεβρουαρίου. Δουλεύαμε υπό τον Γιάνη (Βαρουφάκη). Δεν προσπαθούσαμε και δεν είχαμε καμία εμπλοκή και με κανένα τρόπο σε συζητήσεις πολιτικής στην Ελλάδα. Ήταν απλώς ένα ζήτημα προετοιμασίας σε περίπτωση που η χώρα εξαναγκαζόταν σε εισέλθει σε μια θέση στην οποία δεν ήθελε να μπει». Σύμφωνα με το Politico, ο Γκαλμπρέιθ είπε πως η μυστική ομάδα εργασίας δεν είχε καμία εμπλοκή με σχέδια υποκλοπής στοιχείων από το φορολογικό σύστημα της ελληνικής φορολογικής αρχής.

31 Ιουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Δίνει πλήρη κάλυψη στον Γ. Βαρουφάκη και δηλώνει ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ένα σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης, όπως είπε, ώστε να είναι απολύτως προετοιμασμένη απέναντι στα σχέδια ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων που ήθελαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας.