08 October 2008

Παρθενορραφείον

...
Σπάνια γίνεται δημόσια κουβέντα σχετικά με την επέμβαση για «αποκατάσταση» της παρθενίας, αλλά στο Internet συνηθίζεται και πολύ! «Χρειάζομαι βοήθεια, ξέρετε κάποιον γιατρό;» παρακαλάει μια κοπέλα σε ιατρικές σελίδες. Μια άλλη γράφει: «Έκανα δυστυχώς σεξ αλλά το μετανιώνω τώρα!» Δεν γράφει από πότε και πόσες φορές, αυτό που μετράει τώρα είναι: «Υπάρχει γιατρός να επαναφέρει τα πράγματα στην "αρχική" κατάσταση;» Οι εκκλήσεις προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες σε μουσουλμανικές χώρες. Πάνε οι εποχές που πλούτιζαν γυναικολόγοι στην Ελλάδα με παρθενορραφές, μάλλον αρνητικό προσόν θεωρείται πλέον στις μέρες μας η παρθενιά.

Η γυναικολόγος Christiane Tennhardt στο Lichtenberg της Γερμανίας δηλώνει ότι «η ζήτηση για παρθενορραφές αυξάνει, 1-2 φορές το μήνα πραγματοποιούμε επεμβάσεις». Πολύ περισσότερες είναι οι κοπέλες μεταξύ 18 και 24 ετών που ζητάνε συμβουλές πάνω στο ζήτημα. Κάθε επέμβαση κοστίζει περί τα 13Ο ευρώ, αλλά σε πολυπλοκότερες περιπτώσεις, π.χ. όταν γίνεται επαναληπτική επέμβαση, το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Στο Internet υπάρχουν πολλές προσφορές ιατρικών υπηρεσιών για αποκατάσταση της παρθενίας, πάντα και στην αραβική γλώσσα. Επίσης στα ισπανικά είναι χρήσιμες τέτοιες προσφορές, γιατί διαβάζονται οι σελίδες από γυναίκες στη Νότια Αμερική, όπου απαιτείται παρθενία την πρώτη νύχτα του γάμου, τόσο από τους καθολικούς όσο και από τους αφρικάνικους (βουντού) κανόνες...

Η σημασία αυτής της προσφοράς σε νέα κορίτσια από μουσουλμανικές χώρες είναι ανυπολόγιστη. Απ' τη μια μεριά η αργή αλλά δεδομένη κοινωνική απελευθέρωση, ακόμα και στις αυστηρά μουσουλμανικές χώρες, οδηγεί αρκετούς νέους σε προγαμιαίες σχέσεις. Απ' την άλλη, η πίεση για παρθενία την πρώτη νύχτα του γάμου είναι τέτοια, ώστε συχνά καταλήγουν νέα κορίτσια σε απόπειρα αυτοκτονίας ή γαμπροί, με το όραμα για «καθαρό κούτελο», σε φόνο «τιμής». Μια εναλλακτική λύση είναι, λέει ένας γιατρός, να εξηγήσουμε στις κοπέλες πώς να προκαλέσουν μικρή αιμοραγία κατά την περίφημη «πρώτη νύχτα του γάμου». Νάχει και η πεθερά να κρεμάσει κάποια σεντόνια, ντε!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)